MIMUSH este un brand românesc născut din dragoste pentru om, natură și frumos. Într-o lume invadată de țesături sintetice care afectează atât omul cât și mediul înconjurător, am ales să lucrăm cu un material natural, biodegradabil, durabil, dar în același timp atât de frumos și de plăcut la atingere. Hainele MIMUSH sunt create din in, în serii limitate într-un mic atelier din Suceava, având un design simplu, în linii curate, modern și practic.

 

  • Țesătura de in devine mai moale și mai plăcută cu fiecare spălare.
  • Nu este alergenic, nu se electrizează si nu necesită călcare.
  • Are calitatea de a regla schimbul de căldură între temperatura corpului și cea atmosferică, putând fi purtat în toate anotimpurile.
  • Poate absorbi umiditate până la 20% din propria greutate, lăsând totuși senzația de uscat la atingere.
  • Țesătura din in este una dintre cele mai vechi țesături  din lume. Au fost descoperite mumii învelite în  mantale de pânză de in datând încă din anii 4500  î.Hr.
  • Cuvântul ”lenjerie” vine de la termenul francez ”linge” care înseamnă ”in”
  • Inul este un produs rar, fibra sa reprezentând 1% din producția mondială de fibră textilă.
  • Este natural, biodegradabil și reciclabil.

Inul este un material foarte greu de produs chiar și la nivel industrial, necesitând o multitudine de etape în procesul de producție.

O plantă de in sănătoasă va crește de la 90 până la 120 cm  în înălțime, având sute de fascicule de fibre în interiorul unei tulpini. După ce tulpinile sunt recoltate, ele sunt lăsate la uscat, pentru ca apoi să fie înmuiate în apă timp de câteva săptămâni. După aceasta, inul se pune din  nou la uscat. În zilele noastre, acest proces poate fi realizat la scară industrială.  Manual însă, procesul poate dura până la câteva luni.

Coaja exterioară se îndepărteaza din mănunchiul de fibre printr-un proces mecanic, violent, în care se ia un mănunchi de in și se bate cu un cuțit de lemn.
Există două etape ale acestui proces. Mai întâi, fibrele, care sunt încă încâlcite și au bucăți de scoarță rămase în ele, sunt pieptănate – respectiv sunt trase printr-un pat de cuie pentru a le îndrepta și curăța.  Odată ce această etapă este realizată, inul poate fi filat în fire.

Fiind un proces dificil, costul de prelucrare și fabricare al materialului textil din in este mai mare decât la majoritatea țesăturilor. El implică multă muncă și timp.

Exista o tendință actuală care încurajează producția și folosirea fibrelor naturale, redându-le importanța pe care acestea au avut-o odată. Fenomene cum ar fi Slow Movement, care include design, (Slow Design), textile (Slow Textiles), și moda (Slow Fashion), au pus mai mult accent pe producția manuală, materiale provenite din surse sustenabile  și articole de îmbrăcăminte ce rezistă în timp.